extra-img
extra-img
extra-img
Ion Buncea Diving School  Ion Buncea Diving School


       Marea Neagra este o mare din bazinul atlantic, situată între Europa şi Asia, care se învecinează cu Rusia, Ucraina, România, Bulgaria, Turcia şi Georgia. Prin Strâmtoarea Cherci se ajunge în Marea Azov, prin Bosfor în Marea Marmara, iar prin strâmtoarea Dardanele în Marea Egee şi deci în Mediterană. Ea este un rest al Mării Sarmatice şi prezintă o serie de aspecte unice în lume.
       Marea se întinde pe o suprafaţă de 413.000 km². Cel mai adânc punct se află la 2206 m sub nivelul mării în apropierea de Ialta. Mareele sunt în general de mică amploare (cca. 12 cm). Salinitatea apei este în larg de 17-18 la mie, faţă de 24-34 la mie în alte mări şi oceane. În zona litoralului românesc salinitatea scade şi mai mult, în mod obişnuit fiind între 7 şi 12 la mie. Peisaje din Marea Neagra" cine nu si-a pus intrebarea ..."ai ce sa vezi in Marea Neagra?" ... intra-devar, pana nu faci scufundari in Marea Neagra nu ai de unde afla raspunsul.
      Marea Neagra are farmecul ei aparte, acum e limpede si peste cateva ore vizibilitatea este zero, acum e calda, si peste cateva ore ai surprinderea ca apa s-a racit, nu o poti compara cu Marea Rosie sau Marea Mediterana, aici in schimb ai parte de peisaje inedite de la efectul de termoclina ( stratul de apa calda situat la suprafata bogat in plancton si da impresia de apa tulbure si dupa adancimea de 3-4 metri intalnesti un peisaj unic, parca te afli in alta lume sau la scufundarile de noapte unde ai ocazia sa admiri diferite specii de pesti ce in timpul zilei nu ai ocazia sa le intalnesti, cum ar fi scorpia de mare iar in timpul zilei la diferitele specii de pesti cum isi construiesc un cuib pentru depunerea icrelor, sau cum sta la panda dragonul de mare...lista poate continua
  
   
 

                                              Partea nevazuta a Marii Negre

 
 
calut_de_mareGalerie foto 1
meduzaGalerie foto 2

 revenire la Galerie foto